Истории за началото на планинарството в България

Автор: доц. Сандю Бешев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Брой страници 162
Година на издаване 2021
Корици меки
Език български
Тегло 919 грама
Размери 24x33
ISBN
Баркод
Категории Списания, Периодични издания, Енциклопедии и справочници, Книги

164 висококачествено изработени страници с истории за началото на българското планинарство разказани от хроникьора на българския алпинизъм и притежател на най-солидната архивна колекция по темата – доц. Сандю Бешев! Книгата е базирана на над 70 годишния му опит и изследвания по темата развитие на планинарството в България.

Включва автентични разкази и фотографии с висока историческа стойност. Представя личностите и действията на родните пионери, като същевременно маркира и най-важните моменти от световната планинарска история, като така дава паралела, за да намерим къде сме ние.

„Истории за началото на планинарството в България“ е разделена на 18 глави и събира 36 автентични разказа. Разглежда хронологично важни събития от българската планинарска история, които избрахме заедно с доц. Сандю Бешев от архива му наброяващ хиляди страници. Освен на основния автор, отдаваме специални благодарности и към Момчил Дамянов, Любомир Попйорданов, Георги Георгиев – Черния, Петя Иванова, Силвия Прибиловска, Иво Нинов, Емил Нешев, Татяна Стоева, и Добринка Палаурова, и други, които ни помогнаха и, чиито знания по темата за планинарство допринасят за високото качеството на изданието. Заповядайте с нас на историческо пътуван за да разберете повече:

За първите планинари. Връщаме се по пътя на историята до първия български запис с планинарска тематика от 1864 г. написан до Неофит Рилски. Първото българско голямо изкачване на алпийски връх - връх Гран Комбен,, за да стигнем до начало на организирания туризъм в България и как той се превръща в алпинизъм. Паралелно с родното начало разглеждаме детайли от раждането на световния алпинизъм и най-старите планински клубове в света.
За първите хижи. Проследяваме назад във времето първите планински бази в България, превърнали се в убежище за мнозина и научаваме повече за историята на първия български курорт. Паралелно маркираме и историята на първата хижа и ски лифт в света.
За първите скиори. Разкази началото на ски спорта у нас, първите ски клубове и състезания. За първите преминавания на Ком-Емине през зимата, за първите спускания със ски от седемхилядник и историята на първото българско сноуборд спускане от осемхилядник.
За първите катерачи. Научаваме повече за първите използвания на въже и катерачен инвентар в България. Виждаме началото организирания алпинизъм и основаването на първия планински клуб.
За първите експедиции. Истории за родните пионерите в Алпите, Кавказ, Памир и първите ни изкачвания на седемхилядник и осемхилядник, заедно със световната история на най-интересните за българите върхове.
За легендите на планината. Разкази за нежния пол в алпинизма и онези алпинисти, които бележат завинаги родния алпинизъм.
За ранната взаимопомощ, зараждането на планинското спасяване у нас.
За историята и съвремието на професията планински водач.

Книгата носи задължението, да събере в достъпен вид информацията, на която доц. Сандю Бешев, е посветил живота си. Информация събирана със старание дълги години. Селектираната информация за това издание представлява малък фрагмент от цялата планинарска история, като се фокусира само в началото на важните теми. Няма претенция за пълна изчерпателност, но със сигурност е стабилна основа, представяща най-важните моменти от развитието на планинарството.

Книгата е част от програма – 360° АЛМАНАХ “Български планински дневници – 1893-2023”.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]