Петър Богдан. За древността на бащината земя и за българските дела | Petrus Deodatus. De Antiquitate Paterni Soli et de Rebus (критично издание)

Автор: Цветан Василев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател УИ "Св. Климент Охридски"
Брой страници 160
Година на издаване 2020
Корици твърди
Език български
Тегло 392 грама
Размери 17x24
ISBN 9789540750538
Баркод 9789540750538
Категории Археология. Антикварство. Извори, История, Книги

исторически разказу понеже той се връща назад към изреждането на събитията по години и по такъв начин представя делата на древните, че на нас ни се струва, че не само сме живели в предходните времена, но и сме у частвали в събитията. Ние сторихме товау доколкото ни стигнаха силите, а ако откриете пропуски поради незнание или небрежност у знайте, че аз съм човек, затова ни простете и с вашата мъдрост поправете недостигащото.
Петър Богдан

За древността на бащината земя и за българските дела на архиепископ Петър Богдан Бакшич е първият исторически трактат в новата ни история, написан на латински език от виден български интелектуалец. Ръкописът на трактата, открит за българската наука едва през 2017 г. в Biblioteca Es-tense Universitaria, гр. Модена, в колекцията на маркиз Джузепе Кампори, съдържа 200 ръкописни страници в 70 глави, засягащи подбрани теми от християнското минало на България. Същевременно съчинението е един от ценните исторически извори за съвременната за автора епоха - 17. в.

Първият том е критично издание на латинския текст с превод и коментар. Въведението представя основните принципи на изданието, които са съобразени с факта, че това е единственият ръкопис на съчинението, открит до този момент. Запазени са някои особености на ортография га, други са осъвременени за удобство на съвременния читател. Идентифицирани са литературните и най-важниге документални източници, в коментара са представени реалните от исторически и филологически характер, необходими за пълноценния прочит на трактата.

Том 2:

Този труд, писан малко по малко във времето между толкова многобройните ни занимания, свързани с нашата длъжност, ти, благочестиви читателю, приеми с радост заради своята доброта и прости нашите пропуски, като не забравяш, че ние сме една скромна особа. Пребъдвай в Онзи, Който разрушава оковите на смъртта!
Петър Богдан

Вторият том представя палеографски, текстологични и езикови данни за историческия трактат на Петър Богдан според преписа, издаден в първия том. Особеностите на почерка навеждат по-скоро към извода, че ръкописът не е дело на своя автор, а на преписвач. Анализът на източниците ни показва смайващото многообразие на използваната за целите на трактата допълнителна литература от Античността до съвременния за автора период, включваща литературни съчинения, географски карти, документи и лична кореспонденция. Така историческият трактат се разкрива пред нас не само като оригинален научен труд в модерния смисъл на думата, но и като синтезирано обобщение на архипастирския и житейския опит на духовника, интелектуалеца и латиниста Петър Богдан.

***

Цветан Василев е доктор по класически езици на Софийския университет „Св. Климент Охридски", катедра „Класическа филология". Научните му интереси са в областта на средновековния гръцки и латински език.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]