Заветът

Автор: Добри Божилов

Коментари: 10

Издател Лексикон
Брой страници 416
Година на издаване 2020
Корици меки
Език български
Тегло 456 грама
Размери 14x21
ISBN 9786192202507
Баркод 9786192202507
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Действието в „Заветът“ тече успоредно с това в „Задругата“ но е от различна перспектива и с други герои, така че може да се чете и като самостоятелен роман.

Каква е тайната скрита в тайната? Коя е Забулената, и коя Възлюбената? Кой е Исмаил Бей? Кой на кого е приятел и кому е враг?

Запазвайки стила и похватите на „Задругата“, но привнасяйки силен философски момент романът акцентира върху катарзиса и прошката, и трънливия път към свободата.

Написан много спокойно и сдържано „Заветът“ показва очевидното израстване на писателя.

Впечатляващо добра книга.

Ключови думи: Български автори, Летни хитове, ТОП 50 БГ художествена 1.01.-30.06.2020, ТОП 50 художествена 1.01.-30.06.2020, Голямото четене

от Добри Божилов / дата: 30 сеп 2020

Г-жо Илиева,

Вие очевидно изповядвате разбирането, че всичко, което се продава е "плява". Не са плява единствено писатели, обявени от други писатели, за такива, като и едните и другите, продават по 200 бройки :) Това е неразумен подход. Все пак, четящите хора се считат за интелигентни хора (заради четенето). След като те - с парите си, гласуват за нещо, то вероятно е стойностно.

Като купувате месо, могат да ви излъжат, защото не сте месар, т.е. експерт по месата. Като купувате книга - по-трудно. Защото всеки четящ е експерт по книгите. Поне след като е прочел първите 50 :)

Вероятно има продаваеми книги, които не са качествени. Във всеки пазар стават и грешки. Но 99% от продаваемите книга СА КАЧЕСТВЕНИ. Това е изборът на умния човек.

Между другото - Фани Попова-Мутафова, също се е продавала добре.

от Станимира Илева / дата: 27 сеп 2020

Защо само Талев и другите изброени? Можем да погледнем и към безспорно талантливите днешни автори на исторически романи като Владимир Зарев или Галина Златарева. Нали все пак трябва да вярваме или да се надяваме, че "учениците" трябва да направят следващите по-стойностни крачки от "учителите". Така че имало е плява и по времето на Ф. П. Мутафова, и по времето на Д. Талев. Естествено в днешната литература, в която блестят имената, които посочих, без да са само те, има плява, писана от такива като Добри Божилов.

от Георгиев / дата: 03 сеп 2020

Виждам възхвали на книгата. Интересно как биха реагирали същите хвалещи след прочитане романите на Яна Язова, Фани Попова Мутафова, Димитър Талев и всички класици пишещи на историческа тематика и ги сравнят с двата романа на този писател!!. Много ми би било любопитно да прочета тогава техният отзив.

от Петър Трийсков / дата: 16 апр 2020

Това е най-добрият български писател. Няколко класи над всеки друг. Но допускам, че никога няма да бъде признат за такъв, защото твърде много говори срещу властта, и не му дреме, че си навлича врагове. Ако искате да четете супер книга, на световно ниво - това е. Просто не гледайте името на автора...

от Димитър Ценев / дата: 14 апр 2020

Като всяко произведение - с умерено прогресивно влошаване.Повече щампи, намалено темпо, мъглявината е постигната напълно. Но - от друга страна - май тръгнахме с голяма кошница на пазар... Жалко. Купих книгата "на зелено", но за следваща от тази поредица ще си помисля дълго...

от Yordanka Atanasova / дата: 13 апр 2020

Книгата е изключително добра. Интересна сюжетна линия и добри описания. Стилът на автора успява да те увлече и се чете с лекота. Първата книга - "Задругата", ме грабна още от първите й страници. Препоръчвам да прочетете и нея.

от Игнатов / дата: 30 мар 2020

"Задругата" много ми допадна и с нетърпение чакам втория роман. Поздрави на автора. Пожелавам успех.

от Павлов / дата: 29 фев 2020

Напълно съм съгласен с г-жа Силвия Кръстева относно Задругата. Мисля дори, че доста меко се е изразила. За втората не мога да кажа нищо за сега, но едва ли би се различавала много от първата, ако разбира се сюжетът е същият. Като мое общо мнение е, че напоследък се издават лесно смилаеми булевардни романи, което напълно отговаря на съвременното ниво на читателите.

от Добри Божилов / дата: 28 фев 2020

Г-жо Кръстева,

Всеобщото мнения на прочелите втората е, че тя е по-добра от първата. Т.е. правилно е решението Ви да не си я купувате :)

от Силвия Кръстева / дата: 27 фев 2020

Първата му книга беше ужасяващо слаба. Пълни измислици, никаква логика, никакви факти, елементарен език. Не бих опитала, с която и да била негова книга отново. Съжалявам.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg