Неискрените. България, Румъния и Централните сили /1913-1914/

Автор: Владимир Златарски

Коментари: 1

Издател Авангард-Прима
Брой страници 304
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 532 грама
Размери 16x23
ISBN 9786192390310
Баркод 9786192390310
Категории Нова и най-нова история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

След неуспешния край на балканските войни България попада в тежка международна изолация. Пред държавния елит застават нови задачи: страната да се съхрани и изправи, да избегне фалита и да се стабилизира, "да свие знамената за по-добри дни", когато да опита да поправи стореното. Тези задачи дошлото на власт насред кризата правителство на Васил Радославов ще иска да изпълни с нова външнополитическа ориентация. В нея важна роля са призвани да играят Австро-Унгария и Германия, а също и Румъния.

Тази книга разказва за трудния път към установяване на нов тип общуване между София и Букурещ в условията на неизяснените отношения на Берлин и Виена както между тях самите, така и спрямо двете балкански държави и в Европа. За първи път събитията са разгледани в контекста на разнопосочните интереси на единия от двата мощни европейски блока от онова време. Промяната в общите тенденции е условната рамка, която определя началото и края на тази история. Тя започва във времето, когато насред балканските войни се оформят измененията, които придават нов облик на региона и завършва, когато обратът в румънснката ориентация, макар и още таен, получава ясни политически очертания. Първата световна война вече бушува над европейския континент, безвъзвратно отнасяйки във вихъра си сигурността на стария идиличен свят. На Балканите, където все се считаме за изостанали от нещо, този път сме били първенци: сигурността изчезва първо тук.

Ключови думи: Голямото четене

от Венелин Хаджиев / дата: 14 мар 2019

Най-после нещо истинско за Първата световна война, при това доказано с толкова български и чужди документи!!! Излиза, че германците изобщо не са искали съюза с нас и само обстоятелствата ги принуждават. А колко години ни пробутваха щампата, че управниците ни били германски агенти, които продали интересите на страната. Сега лъжата излиза наяве. Браво!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg