Ефектът Луцифер

Автор: Филип Зимбардо
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Изток-Запад
Преводач Людмила Андреева
Брой страници 784
Година на издаване 2017
Корици твърди
Език български
Тегло 1092 грама
Размери 22x14
ISBN 9786190100287
Баркод 9786190100287
Категории Психология. Видове, Психология, Хуманитарни науки, Книги

В тази книга обобщавам провеждани в продължение на повече от 30 години изследвания върху факторите, които карат добри хора да стават слуги на злото. Тази трансформация на човешкия характер наричам „Ефекта Луцифер“, наречен на любимия ангел на Бога, който губи благоразположението му и в крайна сметка се превръща в Сатана.

Вместо да предлагам религиозен анализ обаче, представям психологическо обяснение на това как обикновени хора понякога стават зли и извършват неописуеми действия. Като част от този разказ в „Ефектът Луцифер“ за пръв път разкривам цялата история зад Станфордския затворнически експеримент – станало вече класика изследване, което проведох през 1971 г. В него обикновени студенти бяха разпределени на случаен принцип да играят ролите на надзирател или на затворник за две седмици в симулиран затвор, но надзирателите бързо станаха толкова брутални, че експериментът трябваше да бъде прекратен само след шест дни.

Как и защо се осъществи тази трансформация и как се съотнася към неотдавнашни събития като малтретирането на затворници в Абу Граиб в Ирак? Еднакво важно е какво ни казва тя за човешката природа и какво ни подсказва за ефективните начини за предотвратяване на такива злоупотреби в бъдеще.

Последвайте ме в това пътуване, което поетът Милтън би могъл да опише като превръщане на мрака в нещо видимо. Макар често да е трудно да се чете за злото от първо лице, трябва да разберем неговите причини, за да го удържим и да го трансформираме чрез мъдри решения и новаторски общи действия. Всъщност според мен днес няма по-спешна задача пред нас.

Филип Зимбардо

почетен професор,

Станфордски университет

от Яш Уай / дата: 15 окт 2018

Не мисля, че заглавието е подходящо относо тематиката на книгата. Нека не забравяме, че Луцифер все пак е един палячо.

от trustno1 / дата: 24 апр 2017

Тази книга май ще я погледна. Темите определено ми бяха интригуващи. Имаше един немски филм Das Experiment, чиято идея е повлияна от Станфордския експеримент. Темата с Абу Граиб също ми е интересна - всеки, който се е интересувал от случая помни гротескните снимки... Дано е интересен психологическия анализ на автора.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]