Голготата на българите в Таврия. Анатомия на репресиите (1920-те - 1940-те години ХХ век)

Автор: Василий Митков

Коментари: 0

Издател 7 лъча
Брой страници 272
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 424 грама
Размери 14x20
ISBN 9786199033371
Баркод 9786199033371
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Книгата представлява серия от очерци, разказващи за репресиите на сталинското управление, насочени срещу българското население в Таврия - за разкулачването, каторгите, изкуствено предизвиканите гладомори, за гоненията по политически и национален признак в периода 1920-1940 г.
Към основната част на книгата е приложен сборник от архивни документи и спомени на свидетели на събитията от онези години, както и мартиролог на българите, станали жертва на политическите репресии.
Книгата е предназначена за широк кръг читатели, интересуващи се от историята и съвременния живот на българите в Украйна. Може да бъде използвана и при изучаването на историята на родния край.

Василий Митков е роден в българското село Ореховка (Пандаклия) - Болградски район/ Одеска област, в голямо селско семейство. След като отбива военната си служба, продължава образованието си в Мелитополския институт за механизация на селското стопанство. Той е кандидат на техническите науки и автор на повече от 50 научни труда. Написал е книгата „Българите на Запорожка земя: страници от историята и културата" (2007 г.), "Традиционната кухня на българите от Южна Украйна" (2011 г.), "Българите в Таврия: 150 години в история" (2012 г.). В периода 1970 - 1990 г. е заемал различни длъжности в научно-изследователски институт и в други административни учреждения. От края 80-те години на 20 век всеотдайно участва в българското възраждане в Таврия и е един от учредителите и активистите на Асоциацията на българите в Украйна. Дългогодишен председател е на Запорожкото областно дружество за българска култура.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg