Танцът в оперетата и мюзикъла (гледната точка на хореографа)

Автор: Желка Табакова

Коментари: 0

Издател Институт-за-изследване-на-изкуствата
Брой страници 188
Година на издаване 2007
Корици меки
Език български
Тегло 218 грама
Размери 14x21
ISBN 9789548594073
Баркод 9789548594073
Категории Танц, Изкуство, Книги

Желка Табакова е хореограф. Завършва балетна режисура в ГИТИС, Москва през 1985 г. През 1989 г. специализира съвременни танцови техники в Париж. Балетмайстор във Варненската опера от 1985 до 1992 г. и главен балетмайстор на Национален музикален театър "Ст. Македонски" от 1992 до 1997 г.
В творческата си биография има 26 балетни постановки, 10 мюзикъла за драматичен театър, хореографията на 14 оперни творби, 23 танцови решения за оперети и мюзикъли. Преподавател е по класически и съвременни танци в НАТФИЗ "Кр. Сарафов".
Настоящата книга търси своите основания в липсата на изследвания в българското балетознание върху танцовите форми и хореографията в оперетата и мюзикъла. Представянето и интерпретирането на емблематични оперетни и мюзикълни заглавия превръща изследването в надежден източник на богата информация за спецификата и функциите на танца в структурата на популярните музикално-сценични жанрове. Анализиран е значителен музикален материал, неговите разнообразни сценични реализации, както и оригинални режисьорски и хореографски решения на творби от чужди и български автори. Обект на съпоставителен анализ са танцово-пластичните решения в класически за двата жанра произведения, поставяни на световна и на българска сцена. Текстът има историографска стойност, проследявайки етапите в установяване на танцовите практики на оперетата у нас, и теоретическа, обосновавайки научно доскоро интуитивно налучквани похвати в хореографската ни практика. Значителен приносен момент е анализът на причините за разичията в хореографските модели на чуждите и български мюзикълни заглавия.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg