Чудесата на България 16: Съкровищата на Перник

Автор: Симеон Мильов

Коментари: 0

Издател Стандарт
Брой страници 64
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 85 грама
Размери 24x13
ISBN
Баркод
Категории Книги за България, Книги

Ангелските думи за Перник.
Ангелските думи са около нас. С тях сърцата провиждат и може да бъда изцелени, надеждата се възвръща, а увереността се събужда. С ангелски думи родителите напътстват децата. Тези думи действат на всеки, когато са пропити с вяра. Свети Иван Рилски е носел й раздавал ангелски слова. Затова е важно какво говорим един на друг и как говорим на себе си. Ангелските слова носят радост. Те служат на доброто. Една ангелска дума е цяла книга, защото е гласът на много води.
Приемете като такива словата в тази книга за Перник и Пернишко. И ми простете неволните опущения.
В едно от пернишките села, казват, имало местност Милоглед. Казват също, че като се изкачи човек на нея и погледне оттам, вижда само мили картини. Мисля си, че всеки има такова място в сърцето си и като се качи там, съзира най-чудни неща. Обиколих тук и там, нагледах се на хубост и ви предлагам тези милогледи.
Има едно понятие - „топографска приемственост". Казано простичко, то означава, че където някога са живели хора - живеят и днес. Вярно е, че е изтекло много вода и много хора са живели и умирали, бягали са и са се връщали, едни селища са изчезвали, други са оставали, едни са запазвали името си, на други се е променяло. Много нещо се е случило... Но там, където мястото за заселване е сгодно, селищата са останали.
Заради планините навярно.
Планината е живот. Не че в равнината няма. Но в планината можеш да се скриеш. А планини в Пернишко дал Господ. Диплите на планината ти предлагат какво ли не - завет от силен вятър, слънце на челопек склон, вода в дере, прохладна сянка, насечен от ридовете живот. Вярно, схлупен е хоризонтът, погледнат от някое ниско място, но като излезеш на високото, пред очите ти са се навъргаляли гърбовете на хлябовете - баири в поднебесната подница.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]