Безгръбначна Испания. Нахвърлени мисли за историята

Автор: Хосе Ортега-и-Гасет

Коментари: 0

Издател Рива
Брой страници 120
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 102 грама
Размери 20x13
ISBN 9789543203246
Баркод 9789543203246
Категории Есеистика и публицистика. Световна, Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Поради някакво странно разстройство в способността за въображение обикновено испанецът си гради илюзии за миналото, а не за бъдещето - което би било по-продуктивно. Колко много е пречила и продължава да ни пречи да създаваме нова или поне съвременна наука и изкуство представата, че някога сме имали изключителна култура, чиито традиции и образци трябва да бъдат увековечени! А нима най-лошият песимизъм не е да вярваме, както се случва, че Испания е била векове наред най-съвършената нация, но впоследствие е навлязла в период на траен упадък? Не е ли все едно да мислим, че нашият народ вече е изживял своя върхов момент и е изпаднал в старческа немощ? Там, където няма малцинство, способно да въздейства върху една маса, и маса, готова да приеме влиянието на едно малцинство - там или няма общество, или е твърде вероятно то да престане да съществува. Безгръбначна, Испания се влачи не само в политиката, но и - а това е много по-сериозно и съществено от политиката - в самия социален живот.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

     „Безгръбначна Испания.Нахвърлени мисли за историята“ е най-новата книга на българския книжен пазар от известния испански социолог, философ и есеист Хосе Ортега-и-Гасет, оставил отпечатък с труда си „Бунтът на масите“.

     В „Безгръбначна Испания.“ авторът отново повдига наболели въпроси, разглеждащи структурата на обществото. Още в увода Гасет предупреждава, че трудът му е предназначен за: „ ... всеки, който притежава необичайното свойство да агонизира в цветущо здраве и за това е винаги способен да възкръсне“.

Разглеждайки наболелия проблем за сапаратистките движения в Испания през 30-те, авторът открива и различни причини за тях - определя ги като „партикуларистични“, понятие въведено от самия него. Според Гасет „Същността на партикуларизма... се заключава в това, че всяка отделна група престава да се възприема като част от цялото, поради което вече не споделя чувствата на останалите.“, а социалната гъвкавост е изключително занижена.

Този и други проблеми, свързани със структурата на обществото, държавата и взаимовръзките между отделните социални слоеве се отнасят не само за Испания през разглеждания период, но и за други държави, в обстановката на едно друго време.

Зорница Замфирова, Хеликон Благоевград