Другата археология

Автор: Станислав Станилов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Класика и стил
Брой страници 86
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 159 грама
Размери 23x16
ISBN
Баркод
Категории Археология. Антикварство. Извори, История, Книги

Никой не може да предвиди края на една наука, защото той зависи от състоянието на обществото, а то постоянно се променя. Остава да се отбележи, че българската археология все още е далече от въпросното "изчерпване" не само поради многобройните паметници, не само поради обществения интерес към тях. Нейните резултати са все още твърде далече като обем и дълбочина от изискванията, които поставя стойността на самите паметници, разбирана в най-широк смисъл.
Когато се говори за край на българската археология, не може да не се вземе предвид споменатия по-горе сигурен опит за бъдеща инвазия на чужди изследователи. Ако продължава войната на институции и спекуланти срещу академичното познание на археологията, може да се стигне до неговия печален край с главоломно падане на качеството на археологическите изследвания. Тъй българската археология ще изчезне от културното пространство на Европа, а това в съвременния път на нацията представлява малка катастрофа. Защото краят на академичната археология води след себе си загниването и смъртта на останалите части от тялото на фундаменталното хуманитарно знание. Дали това не е краят на всичко, което изразява пред света легитимността на българите като цивилизован народ? Дали теориите за края на нациите и настъпването края на самата история, за да последва безкраен консумативизъм, не са погрешни или пък нарочно сътворени единствено като идеологическо оръжие за ликвидиране на по-малките и по-слаби народи. Но да бъде унищожено може само онова общество, на което е омръзнало да живее, значи, което иска да бъде унищожено.
Надявам се кратките редове на това изложение да са убедили някого, че науката археология съвсем не е екзотично занимание с останките на миналото, а най-обикновено твърде интересно хуманитарно познание, което се добива много трудно. И то не само поради обичайното, невинаги ясно различимо чрезмерно напрежение, характерно за всяка наука, а и заради възможността да се сложи край на шумите и опошляването на нейния действителен и тъй романтичен образ.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]